Info-Kreta.nl


Reisinformatie Kreta

Main Page Content:

Ad Google

Sitia

 

Sitia verwijst zowel naar de havenstad als naar de gemeente in de provincie Lasithi op het eiland Kreta. De stad Sitia ligt 70 kilometer ten oosten van Agios Nikolaos en 16 kilometer ten westen van Vai. Het ligt aan de Kretenzische Zee, wat deel uitmaakt van de Egeïsche Zee. Het is één van de economische centra van de Lasithi regio. De streek rondom deze stad is bekend om zijn wijnen. Sitia heeft niet de gevolgen van het massatoerisme ervaren, ook al is er een lange zandstrand langs de weg die leidt naar Vai en diverse historisch belangrijke plaatsen.


Toerisme

Sitia is de ideale bestemming voor een rustige vakantie op Kreta. Langs de weg naar Vai ligt het mooie zandstrand, waar je kunt zonnebaden en vele watersporten beoefenen. Aan de boulevard en in het centrum van Sitia zijn verschillende restaurants met onder andere de typisch Kretenzer keuken. Achter de boulevard ligt het gezellige centrum met winkelstraatjes en terrasjes.
Vanuit Sitia heb je genoeg mogelijkheden voor een dagje uit, zoals een bezoek aan de Vai Palmbeach, een boottocht naar een van de omliggende eilanden of een excursie naar het prachtige Grieks-Orthodoxe klooster Moni Toplou.


Sitia Kreta
SitiaGeschiedenis

De vroegste nederzetting van de stad dateert van vóór de Minoïsche tijd. Opgravingen in de naburige plaats Petras hebben architectonische overblijfselen opgeleverd die dateren uit het einde van de Neolithische periode van 3000 vóór Christus en de Bronstijd van 3000 tot 1050 vóór Christus. Daarnaast zijn er in de omgeving van Sitia verschillende Minoïsche nederzettingen opgegraven, waaronder in Itanos en Mochlos.

In de Middeleeuwen werd de stad door de Venetianen uitgebreid en versterkt. Zij gebruikten Sitia als uitvalsbasis voor operaties in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Tijdens de Venetiaanse bezetting werd de stad drie keer verwoest, namelijk door een aardbeving in 1508, door een aanval van piraten in 1538 en ten slotte door de Venetianen zelf in 1651. Sitia werd toen veroverd door het Ottomaanse Rijk.
Nadat de Venetianen zich terugtrokken uit Kreta werd de stad voor twee eeuwen verlaten totdat in 1869 boeren zich hier gingen vestigen.
De belangrijkste overblijfsel uit de tijd van de Venetiaanse bezetting is de Kazarma (Italiaans: Casa di Arma), het oude fort met uitzicht op de haven van Sitia.


Toplou Klooster

Moni Toplou of Toplou Klooster is opgericht in het midden van de 15e eeuw. Het ligt op Lassithi Hoogvlakte, ongeveer 10 kilometer ten oosten van Sitia. Oorspronkelijk heet het klooster Panagia Akrotiriani, "De maagd Maria van de Kaap". Het klooster is omgeven door zware vestingmuren. Het moest namelijk ook bescherming bieden tegen gevaarlijke piraten, die in de 15e-16e eeuw de kust van Kreta onveilig maakten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog boodt het onderdak aan de Kretenzische Partizanen en Britse soldaten.

Het Grieks Orthodoxe klooster is één van de belangrijkste kloosters op Kreta. Het is doordrenkt met geschiedenis, cultuur en kunst. De kerk van het klooster bevat een prachtige interieur met diverse mooie en goed bewaarde fresco's. In het museum worden iconen, schilderijen, bijbels, gewaden en diverse religieuze kunstvoorwerpen tentoongesteld.
Het klooster bezit ook olijfboom- en wijngaarden. Er wordt dan ook zelfgemaakte olijfolie en wijnen verkocht. Het is zeker de moeite waard om even het wijnhuis te bezoeken voor een wijnproeverij en een paar flesjes mee te nemen.


Sitia activiteiten en bezienswaardigheden


  • Moni Toplou of Toplou Klooster, uit de 15de eeuw.
  • Kazarma fort, in het oude centrum van Sitia.
  • Diverse archeologische sites met Minoïsche nederzettingen uit de bronstijd, zoals in Itanos en Mochlos.
  • Het Folkloremuseum, met een uitgebreide collectie van onder andere borduursels, kostuums en meubels.
  • Vai, een kustplaats met het palmenstrand Vai Beach. Een leuk dagje uit voor strandliefhebbers. Op een kilometer ten noorden van Vai liggen de ruines van de oude stad Itanos en het strand Itanos Beach.
  • Een bootexcursie naar een van de eilanden in de buurt, zoals Karpathos en Rhodos.


Links
GoogleSearch
Main site navigation end
-

Advertentie

 

Kreta Lastminute Nu supervoordelig naar Kreta. Boek veilig en snel op Tui.nl!Vliegticket Kreta Vlieg voordelig naar de Griekse zon. WTC.nl KretaVakantie Chersonissos Bekijk hier uw reis naar Kreta! Uw vakantie goed geregeld.Aanbiedingen Kreta Zoek en boek een vakantie zoals jij dat wilt. De Jong Intra Vakanties.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
Locale tijd - het weer

Tijd in KretaHet weer in Kreta

Klik hier voor weersvoorspelling Heraklion, Kreta

- -

Advertentie

 

Vakantie in Kreta Vakantie naar Kreta met Sunweb Vakanties.Kreta vakantie Ontdek het authentieke Kreta met Eliza Was Here!Zonvakantie Kreta Naar Kreta? Groot aanbod, lage prijzen.Zonvakantie Kreta Voordelig naar de Griekse zon! GoGo Jongerenvakantie Kreta.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
 
- -

Advertentie

Advertentie