Info-Kreta.nl


Reisinformatie Kreta

Main Page Content:

Ad Google

Heraklion

 

Heraklion (ook wel Herkleion, Heraklio of Iraklion) is de hoofdstad van het Eiland Kreta en heeft meer dan 140.000 inwoners. Het is ook de hoofdstad de prefectuur Heraklion. Bij Heraklion liggen de ruïnes van het paleis van Knossos, dat in de Minoïsche tijd het centrum van Kreta was.
Heraklion International Airport of de luchthaven Nikos Kazantzakis, vernoemd naar de beroemde Kretaanse schrijver Nikos Kazantzakis, ligt ongeveer 5 kilometer ten oosten van de stad. Vanuit de haven van Heraklion gaan veerboten en boten naar diverse bestemmingen als Santorini, Ios, Paros, Mykonos, Rhodos en Athene.


Het oude centrum van Heraklion

In het hart van de stad zijn veel monumenten uit de Middeleeuwen, een periode waarin Heraklion grote welvaart kende. Vanuit de haven via de autovrije 25-augustus-straat kom je bij een plein waaraan de kerk van Agios Titos ligt. Deze is gebouwd in 1872 op de plaats waar ooit een Byzantijnse kerk stond. De schedel van Sint Titus werd in 1956 uit Venetië overgebracht en is sindsdien in de kerk. Naast de kerk van Sint Titus staat het Venetiaanse Loggia uit de 16e eeuw. Dit prachtig Venetiaans gebouw is versierd met wapenschilden en trofeeën en was in de Venetiaanse periode de ontmoetingsplaats van de Hertog en andere edelen.

Kerk Agios Minas Heraklion
Agios MinasOp het Agia Ekaterini Plein staat de kerk Agios Minas, gebouwd tussen 1862 en 1895. Daarnaast staat de kapel van Mikros Agios Minas en in het noordoosten van het plein bevindt zich de kerk van Agia Ekaterini (16de eeuw), waarin nu het museum over de Kretenzische Renaissance is gehuisvest. De kerk van Agios Markos (13e eeuw) torent uit boven het Venizelou Plein. Andere belangrijke kerken in de stad zijn het klooster van Agios Petros en Pavlos, de Panagia Akrotiriani en de Panagia ton Stavroforon.

Kenmerkend voor Heraklion zijn de vele Venetiaanse en Turkse fonteinen, verspreid over de hele stad. De beroemdste is de Venetiaanse Morosini fontein, ook bekend als de Leeuwenfontein (1628) op het plein Liondara. De versierde fontein bestaat uit acht waterbekkens versierd met figuren uit de Griekse mythologie zoals nimfen, zeemonsters en dolfijnen, terwijl het hoofdbekken wordt ondersteund door vier zittende leeuwen die een cirkelvormige kom op hun hoofd balanceren.
Andere opmerkelijke Venetiaanse fonteinen zijn de Bembo fontein (1552-1554) op het Kornarosplein, de Sagredo fontein (1602-1604) in de noordwestelijke hoek van de Loggia, en de Priuli fontein (1666) in de buurt van de haven.

Breng een bezoek aan het Archeologisch Museum, een van de belangrijkste musea in Griekenland. Het bevat unieke schatten van de Minoïsche beschaving die in Knossos, Phaistos, Malia en andere locaties opgegraven zijn. Andere musea die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken zijn het Historisch Museum en het Museum voor Natuurwetenschappen.

Koules, het Venetiaanse fort bij de haven van Heraklion
Venetiaanse fort KoulesGeschiedenis van Heraklion

De huidige stad Heraklion werd opgericht in 824 na Christus door de Arabieren. Ter bescherming bouwden zij een gracht rond de stad. Zij noemden de stad vervolgens Rabd el Khandak, wat betekent "vestinggracht". De Arabieren lieten het toe dat de haven werd gebruikt als veilige toevluchtsoord voor piraten, dit tot ergernis van het nabijgelegen Byzantijnse Rijk.

In 961 vielen de Byzantijnen de stad aan en plunderden de stad. De stad brandde volledig tot de grond af. Khandak werd herbouwd en de Byzantijnen hebben de stad nog ruim 240 jaar bezet.

In 1204 werd de stad door de Venetianen gekocht als onderdeel van een politieke overeenkomst om de afgezette Byzantijnse keizer Isaac II weer terug op zijn troon te krijgen. De Venetianen verbeterden de verdediging door een enorme vestingwerk te bouwen, waaronder een gigantische muur van 40 meter dik, 7 bastionen en een fort bij de haven. Het meeste daarvan staat nog steeds overeind. De naam Khandak werd in het Italiaans "Candia". De stad hield eeuwenlang deze naam en ook het gehele eiland werd in die tijd Candia genoemd.

Na de Venetianen kwamen de Turken van het Ottomaanse Rijk. Vanaf 1648 belegerden zij de stad 21 jaar lang waarbij in de bloedige strijd 30.000 Kretanen en 120.000 Turken sneuvelden. De Venetianen overhandigden uiteindelijk in 1669 de stad aan de Turken. Tijdens de Turkse bezetting werd de stad Megalo Kastro (groot kasteel) genoemd. Gedurende deze periode slibde de haven dicht waardoor een groot deel van de handel werd verplaatst naar Hania.

De stad werd pas echt Grieks met de terugtrekking van de Turken in 1898. De Grieken besloten toen om de stad een Griekse naam te geven. Dit werd Iraklion, wat betekent de Stad van Heracles, vernoemd naar de haven van Heracleum die in de Romeinse tijd hier ergens heeft bestaan. In 1913 werd Kreta definitief ingelijfd bij Griekenland.


Heraklion activiteiten en bezienswaardigheden

 • De kerk Agios Markos.
 • Agios Titos of de kerk van Sint Titus.
 • Morosini fontein of leeuwenfontein aan de Platia Venizelou.
 • Daidalou, promenade en winkelstraat van Heraklion.
 • Odos 1866, met groente- en fruitmarkt, winkels, tavernes.
 • De kerk Agia Ekaterini uit 1555. Deze voormalige kerk stond onder hoede van het Catherina Klooster in de Sinaï, Egypte.
 • Heraklion Gemeentehuis.
 • Archeologisch Museum van Heraklion.
 • Historisch Museum van Kreta.
 • Museum van de slag om Kreta.
 • Museum voor Beeldende Kunsten.
 • Museum voor Natuurwetenschappen.
 • De haven van Heraklion.
 • Koules, de Ventiaanse fort bij de ingang van de haven.
 • De ruines van het Minoïsche paleis van Knossos.
 • Waterpark Water City.
 • Lassithi Hoogvlakte.
 • Cretaquarium Thalassocosmos, gevestigd in een voormalige Amerikaanse legerbasis in Gournes.


Links
GoogleSearch
Main site navigation end
-

Advertentie

 

Kreta Lastminute Nu supervoordelig naar Kreta. Boek veilig en snel op Tui.nl!Vliegticket Kreta Vlieg voordelig naar de Griekse zon. WTC.nl KretaVakantie Chersonissos Bekijk hier uw reis naar Kreta! Uw vakantie goed geregeld.Aanbiedingen Kreta Zoek en boek een vakantie zoals jij dat wilt. De Jong Intra Vakanties.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
Locale tijd - het weer

Tijd in KretaHet weer in Kreta

Klik hier voor weersvoorspelling Heraklion, Kreta

- -

Advertentie

 

Vakantie in Kreta Vakantie naar Kreta met Sunweb Vakanties.Kreta vakantie Ontdek het authentieke Kreta met Eliza Was Here!Zonvakantie Kreta Naar Kreta? Groot aanbod, lage prijzen.Zonvakantie Kreta Voordelig naar de Griekse zon! GoGo Jongerenvakantie Kreta.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
 
- -

Advertentie

Advertentie