Info-Kreta.nl


Reisinformatie Kreta

Main Page Content:

Ad Google

Chania


 

Chania (of Hania) is de tweede stad van Kreta en ligt aan de noordwest kust van Kreta. Het ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van Rethymnon en 10 kilometer ten oosten van Platanias aan de baai van Chania. Chania is de hoofdstad van Prefectuur Chania en heeft meer dan 55.000 inwoners. De prefectuur Chania heeft vele mooie stranden, kleine vruchtbare vlaktes, hoge bergen en diepe kloven, waaronder de Samaria Kloof. De internationale luchthaven van Chania ligt op ongeveer 12 kilometer ten noordoosten van de stad op schiereiland Akrotiri.


Het oude centrum van Chania

Chania is één van de oudste steden in Kreta en heeft een rijke geschiedenis. Het heeft zijn traditionele architectuur en het grootste deel van zijn monumenten uit Venetiaanse en Turkse Periode weten te behouden. De haven met zijn vuurtoren, het Firkas fort, de Venetiaanse arsenalen en het oude centrum maken Chania tot de meest schilderachtige stad van Kreta.

Het belangrijkste plein van de oude stad (naast het westelijke einde van Kasteli) is het Eleftherios Venizelos plein. Dit is het hart van de toeristische activiteiten in de omgeving. Daarnaast ligt aan de westkant de wijk Topanas, de Christelijke wijk tijdens de Ottomaanse periode. Topanas is over het algemeen pittoresk, met vele smalle steegjes en oude huizen, waarvan sommige zijn gerestaureerd als hotels, restaurants, winkels en bars. Dat maakt Chania tot een populaire bestemming in de zomer.


Chania Kreta
Haven van ChaniaDe belangrijkste Grieks-Orthodoxe kerk van Chania is de "Kathedraal van de drie Martelaren". De kerk ligt aan de Platia Athinagora in de wijk Splantzia. De architectuur van de kerk heeft Venetiaanse invloeden. Aan de noordwestelijke kant van de kathedraal staat een drie verdiepingen tellende klokkentoren. De twee zijbeuken zijn met koepels overkapt. In de kerk zijn verschillende grote muurschilderingen van de kunstenaars Kaliterakis, Stavrakis en Tripolitakis Kokotsis te bezichtigen.

Op de Platia 1821 vind je de in 1320 gebouwde, Grieks-orthodoxe kerk Agios Nicolaos. De kerk werd tijdens de Ottmaanse overheersing omgebouwd tot Moskee, door het plaatsen van een minaret. Zelfs nadat de moskee weer tot kerk werd omgedoopt is de minaret blijven staan. Binnen is een Gotische koor en is het interieur een mengeling van verschillende bouwstijlen.

Faros, de vuurtoren op de pier aan het oosten van de haveningang, werd in 1830 gebouwd tijdens de korte Egyptische bezetting van Kreta, op de fundamenten van de oude Venetiaanse vuurtoren. In de 19e eeuw droeg het een spits kegelvormig dak, waardoor het nog meer dan nu, het uiterlijk van een minaret had. Het dak werd later door een glazen cabine met de elektrische lichtbaken vervangen. In 2006 was de renovatie van de vuurtoren voltooid.

Aan de haven van Chania is het Turkse Moskee Hasan Pasha. De moskee werd in 1645 gebouwd en verloor haar functie als moskee in 1923 na de verdrijving van de Turken. Na restauratie in 1998 wordt de voormalige moskee nu gebruikt als ruimte voor wisselende kunstexposities.


Chania activiteiten en bezienswaardigheden

  • Agora, de markthal van Chania uit 1911 aan de Piatia Sofoklis Venizelou.
  • De Skridlof straat met winkels die alle soorten leerwaren verkopen.
  • Archeologisch Museum van Chania, gevestigd in de San Francesco kerk aan de Halidon straat.
  • Scheepsvaartmuseum of Maritiem Museum, ligt ten westen van de haven aan de ingang van het Firkas Fort, aan de Akti Koundourioti.
  • Venetiaanse haven met de Firkas fort, vuurtoren (:Faros), Venetiaanse arsenalen en talloze terrassen.
  • Kathedraal van de drie Martelaren
  • Agios Nikolaos kerk.
  • Splantzia.
  • Het Turkse Moskee Hasan Pasha aan de haven van Chania.
  • Wandeltocht door de Samaria Kloof.


Links
GoogleSearch
Main site navigation end
-

Advertentie

 

Kreta Lastminute Nu supervoordelig naar Kreta. Boek veilig en snel op Tui.nl!Vliegticket Kreta Vlieg voordelig naar de Griekse zon. WTC.nl KretaVakantie Chersonissos Bekijk hier uw reis naar Kreta! Uw vakantie goed geregeld.Aanbiedingen Kreta Zoek en boek een vakantie zoals jij dat wilt. De Jong Intra Vakanties.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
Locale tijd - het weer

Tijd in KretaHet weer in Kreta

Klik hier voor weersvoorspelling Heraklion, Kreta

- -

Advertentie

 

Vakantie in Kreta Vakantie naar Kreta met Sunweb Vakanties.Kreta vakantie Ontdek het authentieke Kreta met Eliza Was Here!Zonvakantie Kreta Naar Kreta? Groot aanbod, lage prijzen.Zonvakantie Kreta Voordelig naar de Griekse zon! GoGo Jongerenvakantie Kreta.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
 
- -

Advertentie

Advertentie